Webinar Meer grip op (zwangerschaps)diabetes met de CWZ Thuis app

Frederique Nagtegaal 07-03-2022
0 reacties

Het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ) lanceerde samen met digitale partner Luscii in 2020 de CWZ Thuis app voor patiënten met diabetes type 2 en/of zwangerschapsdiabetes. Tijdens haar zwangerschap gebruikte Lieke de app. Weten hoe zij dit als patiënt heeft ervaren?

Feiten

Ieder jaar zijn er in Nederland 7500 zwangere vrouwen met diabetes, waarvan 85 tot 100 patiënten per jaar binnen het CWZ. Zowel voor zwangeren als voor hun zorgverleners levert het veel voordelen op als de zorg zo veel mogelijk thuis plaats kan vinden. Daarom hebben CWZ en Luscii de handen ineengeslagen en ontwikkelden de CWZ Thuis app. Deze is in 2020 geïntroduceerd. Zorgverleners kunnen via de app meekijken met de gezondheidssituatie van patiënten. Gaat die achteruit, dan kunnen zij snel ingrijpen door een slim alarmeringssysteem.

Terug in de tijd

Lieke: ”Toen ik de eerste keer zwanger was, was de app er nog niet en moest ik 2 keer per week mijn glucosewaardes doorsturen via mail of bellen en moest ik alles bijhouden in een boekje. Ik had toen 1 keer in de week een contactmoment en dat was nadat ik de waardes had doorgestuurd.”

En nu

”Ik kan nu meteen in de app op het moment dat ik mijn suiker meet. Ik vul hier mijn waardes in, waardoor het inzichtelijk wordt voor mij en mijn zorgverlener. Als de waardes niet goed zijn, heb ik meteen contact met de diabetesverpleegkundige om te kijken waar het niet goed is gegaan en of we eventueel iets moeten aanpassen. Het contact is nu veel korter en sneller en ook veel makkelijker, omdat het nu vanuit huis kan. Ik hoef niet elke keer meer te komen als er iets niet goed is, dat gaat nu allemaal digitaal.”

Op de vraag of Lieke zich hierdoor veiliger voelt, antwoordt ze: ”Ja, ik heb het idee dat alles goed in de gaten wordt gehouden. Als een waarde niet goed is, weet ik dat ik binnen een paar uur met het ziekenhuis kan bellen. Omdat je de waardes nu elke dag kan doorsturen, kan het zijn dat je elke dag contact hebt. Ik vind dat heel prettig. Je hoeft ook niet elke keer te bellen, daarom is de chat in de app ook fijn.”

Succesfactoren implementatie

Welke factoren dragen bij aan een succesvolle implementatie? CWZ en Luscii vertellen:

  • Durf in het diepe te springen! Start gewoon en stuur vanuit ervaringen uit praktijk bij en optimaliseer het proces doorlopend.
  • Sta als zorgverlener open voor de mogelijkheden van slimme protocollen, waarin de faciliterende techniek centraal staat binnen het behandelprotocol.
  • De doelgroep omarmt deze manier van zorgverlening. Het zijn jonge vrouwen die gemotiveerd zijn om minder bezoeken aan het ziekenhuis af te leggen, zeker als ze al zorg voor jonge kinderen thuis hebben. Het is fijn dat ze op een eigen moment gegevens in kunnen sturen.

Meer weten?

Bekijk dan het webinar met de volgende sprekers: Anne Esselink (internist CWZ), Miranda Thoonsen (diabetesverpleegkundige en verpleegkundige specialist i.o.), Gitta Groenenboom (implementatiespecialist Luscii), ervaringsdeskundige Lieke, Veronique van Hoogmoed (projectmanager Vliegwiel).

Bekijk een kort filmpje met zorgverleners en ervaringsdeskundige aan het woord over de CWZ Thuis app.

Vragen? Stel ze op de fora in onze community!

Meer grip op (zwangerschaps)diabetes met de CWZ Thuis app

0  reacties

Leernetwerk Digitale Zorg is een initiatief van de Vliegwielcoalitie, een programma van Patiëntenfederatie Nederland

Cookie-instellingen