Leefpatroonmonitoring bij Parkinson

Frederique Nagtegaal 11-04-2024
0 reacties

Mensen met Parkinson kunnen veel voordeel halen uit leefpatroonmonitoring. Vandaag – 11 april 2024 – is het Wereld Parkinsondag. Een mooi moment om meer te lezen over deze optie die mensen met Parkinson helpt langer zelfstandig en veilig thuis te blijven wonen.

Wat is leefpatroonmonitoring?

Leefpatroonmonitoring is een zorgtechnologie die bewegingen meet via slimme sensoren in huis. Het systeem herkent het standaard dagpatroon van de bewoner. En geeft bij veranderingen in dat patroon een seintje aan wijkverpleegkundige(n) en/of mantelzorger(s) via een app. Zij kunnen dan op tijd contact opnemen met de bewoner en maatregelen nemen als het nodig is.

Voordelen leefpatroonmonitoring bij Parkinson

De slimme sensoren zorgen voor vroege signalering van crisissituaties. Het systeem registreert zelf opvallende veranderingen in het dagelijks leefpatroon en meldt dat. Denk aan veranderingen in toiletgebruik, niet meer naar buiten gaan of valdetectie.
Ook krijg je door monitoring beter inzicht in langzame veranderingen in het dagelijks leefpatroon, bijvoorbeeld omdat iemands gezondheid langzaam achteruit gaat.
Mensen met Parkinson die gebruikmaken van leefpatroonmonitoring, ervaren meer privacy, veiligheid en vrijheid.

Van leefstijlmonitoring naar leefpatroonmonitoring

Leefpatroonmonitoring wordt in de praktijk ook wel leefstijlmonitoring genoemd. Bij het woord ‘leefstijl’ denken mensen vaak aan een gezonde leefstijl. Maar bij leefpatroonmonitoring gaat het niet om een gezonde leefstijl. Daarom hebben diverse partijen besloten de term te wijzigen van leefstijlmonitoring naar leefpatroonmonitoring. Deze term sluit beter aan bij wat deze digitale zorgtechnologie doet: het in kaart brengen van leefpatronen en het geven van vroege waarschuwingen bij veranderingen in het leefpatroon.

Meer weten over leefpatroonmonitoring bij Parkinson?

Afbeeldingen

0  reacties

Leernetwerk Digitale Zorg is een initiatief van de Vliegwielcoalitie, een programma van Patiëntenfederatie Nederland

Cookie-instellingen