Slimme nachtzorg geeft cliënten een veilig gevoel

Frederique Nagtegaal 19-02-2024
0 reacties

Is het mogelijk om veiligheid van cliënten in de nacht te garanderen met sensoren? ‘Slimme nachtzorg’ kan hiervoor een oplossing bieden. Een interview van Actiz met Sanneke Heij, beleidsmedewerker zorgtechnologie en voormalig wijkverpleegkundige bij Icare.

Is het mogelijk om veiligheid van cliënten in de nacht te garanderen met sensoren? ‘Slimme nachtzorg’ kan hiervoor een oplossing bieden. ‘Cliënten door laten slapen en schijnveiligheid wegnemen is de essentie van deze toepassing, vertelt Sanneke Heij, beleidsmedewerker zorgtechnologie en voormalig wijkverpleegkundige bij Icare. ActiZ sprak haar, samen met Sietske Ras, relatiemanager bij Icare, over hun ervaringen met het inzetten van slimme nachtzorg in de wijkverpleging.

Schijnveiligheid wegnemen

Slimme nachtzorg is een manier om schijnveiligheid weg te nemen bij cliënten en mantelzorgers. In de nacht waren er controlemomenten. Bijvoorbeeld bij alleenwonende cliënten met (beginnende) dementie die een verhoogd risico op dwalen en vallen hebben. Of bij alleenwonende cliënten die zelf niet kunnen- of vergeten te alarmeren. Een controlemoment is een momentopname. Op het moment van controle kan de situatie stabiel zijn, maar dit betekent niet dat dit de hele nacht zo blijft.

Onderzoek

Uit onderzoek blijkt dat het verstoren van de nachtrust een enorme impact kan hebben op de gezondheid van een cliënt. Beleidsmedewerker Sanneke Heij vertelt: ‘Als je ‘s nachts bij een cliënt binnenkomt en de cliënt lijkt door te slapen, verstoor je alsnog de nachtrust.'

Afbeeldingen

0  reacties

Leernetwerk Digitale Zorg is een initiatief van de Vliegwielcoalitie, een programma van Patiëntenfederatie Nederland

Cookie-instellingen