Laetitia (75) combineert thuismonitoring met leefstijlinterventie

13-03-2025
250 keer bekeken 0 reacties

Gezondheid draait niet alleen om medische zorg, maar ook om leefstijl, gedrag en zelfregie*. Vooral voor ouderen, die vaker te maken krijgen met chronische aandoeningen, is het belangrijk daar rekening mee te houden. Laetitia (75) combineert daarom thuismonitoring met leefstijlinterventies.

Door de combinatie van thuismonitoring en leefstijlinterventies krijgen ouderen niet alleen meer inzicht in hun gezondheid, maar het helpt hen ook er actief grip op te houden. Dat is ook de ervaring van Laetitia. Twee jaar geleden kreeg zij van haar arts  de boodschap dat haar hart het naar verwachting nog maar vijf jaar zou volhouden. Kon ze zelf nog iets aan haar situatie doen? Het antwoord van de arts was duidelijk: afvallen en gezonder gaan leven. Dat wilde ze wel, maar waar begin je? Een online programma voor leefstijlinterventie heeft haar geholpen. Laetitia volgt het programma naast de thuismonitoring van haar hart. 

Laetitia heeft niet alleen de diagnose hartfalen, maar ook een schildklieraandoening, een niet genezende botbreuk in haar voet en overgewicht. Het heeft allemaal veel invloed op haar beweegmogelijkheden. Dat maakt het meedoen aan de leefstijlinterventie, SLIMMER Online, wel een uitdaging voor haar. SLIMMER Online is een Gecombineerde Leefstijlinterventie (GLI) van het bedrijf Ancora. Het online programma is ontwikkeld om volwassenen met overgewicht te helpen gezonder te worden. 

Ik moest aan de slag met mijn leefstijl zodat mijn hartfalen niet erger zou worden. 

Wat houdt het online leefstijlprogramma in? 

“Ik volg dit programma nu één jaar. Het eerste half jaar is er een online programma voor iedere dag. Daarnaast zijn er wekelijkse online bijeenkomsten met de groep en elke maand heb je een een-op-een-gesprek met de leefstijlcoach. Je doet thuis allerlei opdrachten en oefeningen aan de hand van opdracht- en kenniskaarten. Soms moet je iets lezen over bijvoorbeeld voeding, bewegen of stress. Maar je gaat ook zelf meer bewegen, zowel in je privé-situatie als tijdens de wekelijkse online bijeenkomsten. Je moet ook het aantal stappen bijhouden dat je per dag zet. Verder houd je een digitaal dagboek bij en is er de mogelijkheid om met andere deelnemers en je leefstijlcoach te chatten. Later in het programma worden de contacten minder frequent.”

Leefstijlinterventie bewegen

Waarom heeft u voor dit programma gekozen?  

“Ik was veel te zwaar en moest aan de slag met mijn leefstijl zodat mijn hartfalen niet erger zou worden. Dit programma, dat ik op aanraden van mijn huisarts volg, helpt me daarbij. Ik ben ervan overtuigd dat mijn welbevinden ervan afhankelijk is. En een groep is heel stimulerend, merk ik. We hebben ook buiten het programma om contact via WhatsApp.
Ik koos voor een online programma omdat ik beperkt mobiel ben; het is fijn dat ik het vanuit huis kan doen. De wekelijkse bijeenkomsten en de kenniskaarten helpen me om gestructureerd met bewegen en eten bezig te zijn. We krijgen ook filmpjes van oefeningen die we op een later moment thuis kunnen doen. Ik ben hoe dan ook meer gaan bewegen en heb al 5 procent gewichtsverlies bereikt.”

U combineert de online leefstijlinterventie met thuismonitoring voor hartfalen. Wat levert die combinatie u op?

“Ja, sinds een half jaar voer ik dagelijks metingen in via een app van het ziekenhuis. Het gaat dan om meetgegevens van mijn gewicht, bloeddruk en hartslag en om klachtenregistratie. Zo kan het ziekenhuis op afstand meekijken naar mijn gezondheidssituatie en ik kan zelf het verloop van mijn ziekte zien. Thuismonitoring registreert hoe het met mijn gezondheid gaat, maar helpt me niet bij het verbeteren ervan. Dat doet de leefstijlinterventie wél. Dankzij de combinatie kan ik niet alleen mijn gezondheid in de gaten houden, maar ook actief werken aan verbetering.”  

Mist u ook elementen in het programma? 

“Het valt me op dat het thema slapen niet aan bod komt. Dat zou ik wel willen, want ik kan zelf moeilijk slapen en ik denk dat een goede nachtrust veel invloed heeft op gezondheid en daarom een belangrijk onderdeel zou moeten zijn van een gezonde leefstijl.”  

Zou u anderen de online leefstijlinterventie aanraden? 

“Ik zou het anderen zeker aanraden. Wel adviseer ik huisartsen die iemand willen doorverwijzen naar dit programma eerst contact te zoeken met Ancora en te onderzoeken of het programma voldoende aansluit bij de digitale en fysieke mogelijkheden van de deelnemer. Het programma heeft mij in elk geval op de beweeg- en voedingsthema’s heel erg gestimuleerd en heb nu veel meer structuur. Ik vond dat voorheen heel lastig in mijn eentje thuis. Nadat ik te horen kreeg dat mijn hart niet lang meer mee zou gaan, wilde ik alles doen wat verstandig is voor mijn gezondheid zodat de situatie niet verslechtert. Naar mijn idee is mijn gezondheid niet slechter geworden. Ik heb heel veel drive om gezonder te leven!” 

 

* Gezondheid gaat verder dan alleen het medische aspect of de zorg. Onderzoek naar de determinanten van gezondheid laat zien dat gedrag, leefstijl en zelfregie minstens zo belangrijk zijn. Dit diagram geeft meer inzicht.

Afbeeldingen

Bekijk ook

0  reacties

Leernetwerk Digitale Zorg is een initiatief van de Vliegwielcoalitie, een programma van Patiëntenfederatie Nederland

Cookie-instellingen