Linda, welke zorginnovaties gebruik je in de dagelijkse praktijk? En waarom gebruik je deze zorgtoepassingen?
"Ik ben als onafhankelijk adviseur en implementatiecoach altijd op zoek naar welke toepassing het beste past bij de organisatie die een ondersteuningsvraagstuk heeft op het gebied van implementatie en borging van zorgtechnologie. Het is belangrijk om samen met de organisatie te kijken naar hun visie, doelstellingen, hoe de zorgprocessen eruit zien, waar behoeftes van cliënten, zorgverleners en de organisatie liggen, op welke gebieden ondersteuning nodig is. Uiteraard is het goed om - vanuit de belangen van de organisatie - met verschillende leveranciers in gesprek te gaan over deze onderwerpen en daarbij ook te kijken naar ondersteuning vanuit de leverancier (ook op langere termijn), kostenplaatje en roadmap. Zo help ik organisaties de keuze te maken die op dat moment het dichtst ligt bij hun situatie."
Op welke manier ondersteun je de implementatie van deze zorgtoepassing(en)?
"Ik ondersteun organisaties bij de implementatie en borging van de door hun zelf gekozen technologie. Mijn ondersteuning ligt voornamelijk in het voortraject bij de keuze voor de technologie, het analyseren van de bestaande processen en het verbeteren hiervan, vorming van beleid m.b.t. het gebruik van de zorgtechnologie, ondersteuning bij de structurele bekostiging, scholen en trainen van medewerkers, evaluatie en advies voor borging en vervolgstappen."
Tegen welke verrassingen/uitdagingen loop je aan en hoe ga je daarmee om?
"Wat ik vaak het meest verrassend vind en ook de grootste uitdaging, is het herkennen van passieve weerstand. Dus betrokkenen die zeggen het geweldig te vinden en ermee aan de slag te gaan en dat er dan vervolgens niet gebeurd. Ik kan deze situaties inmiddels beter herkennen. Ik ga daar dan het gesprek over aan, want ik vind namelijk dat er best ruimte en aandacht mag zijn voor weerstand. Een kritische noot is meestal ook van toegevoegde waarde. Deze medewerkers hebben kennelijk, vanuit een diepere laag, moeite met het gebruik van de technologie. Hierin merk ik dat als je dan aansluit bij wat diegene nodig heeft om wel mee te kunnen, of te komen, dat je dan veel verder komt, dan dit erdoor te duwen."
Welke geleerde les(sen) wil je anderen meegeven bij het implementeren van zorgtoepassingen?
"Maak gebruik van wat wél goed gaat en bouw daarop verder. Vier de kleine successen met elkaar en zorg dat het, mede daardoor ook leuk wordt en blijft. En maak gebruik van de 'voorlopers' in de organisatie. Geef medewerkers en/of cliënten die heel blij zijn met de toepassing een podium door hun verhaal te kunnen delen en anderen te inspireren open te staan voor vernieuwing of verandering."
Elke keer zetten wij een andere zorgvernieuwer uit de regio in de spotlight. Aan wie wil jij het stokje - voor een volgend interview - overdragen?
Ik geef het stokje graag door aan Donna Cordes van Thuiszorg Zuiderzee.
Over Linda Konijn
Linda is recent begonnen als freelancer in de zorg. Ze is ervan overtuigd dat technologie in de zorg een enorme meerwaarde heeft. Ze vertelt: "Ik wil daarom ook ontzettend graag dat dit op de juiste plek en op het juiste moment wordt gebruikt om de zorg te verbeteren en te ondersteunen. Daarin kan ik - op mijn manier - van meerwaarde zijn en dat is waar ik het voor doe."
Linda richtte 'Linnovatie in de zorg' op omdat zij al langere tijd het gevoel had dat ze meer impact kon maken als zelfstandige. Ook zag ze in de regio steeds groter wordende verschillen ontstaan tussen de grote en kleine(re) organisaties m.b.t. het gebruik van zorgtechnologie. "Kleine organisaties willen echt graag mee in vernieuwing", vertelt Linda. "Maar vinden dit - door verschillende omstandigheden - vaak lastig om zelf te organiseren. Het is ontzettend fijn hen hierin te kunnen bijstaan.
Vanuit mijn eerder opgedane ervaring ben ik nu onder andere bezig met het opzetten van een centraal digiteam in de regio, dat is een mooie uitdaging! Ook kan ik aan alle kanten mijn kennis en expertise goed inzetten, in de rol van expert. Dus zo kunnen ook leveranciers bij mij terecht om mee te denken over het toepassen van hun producten op exact de plaatsen waar dat van toegevoegde waarde kan zijn. Bovendien mag ik ook - in allerlei verschillende opleidingen - mijn kennis verder overdragen in de rol van gastdocent. Al met al een ontzettende veelzijdigheid, die heel goed bij mij blijkt te passen!"
Wellicht vind je onderstaande interviews ook interessant