BLOG | 'Digitale zorg vraagt om verbinding'

Maike Broere 19-05-2025
293 keer bekeken 0 reacties

Digitale zorg biedt enorme kansen. Niet alleen voor zorgorganisaties, maar vooral ook voor patiënten. In deze blog schrijft projectleider Maike Broere over haar missie om ervoor te zorgen dat meer mensen kunnen meeprofiteren. Dat vraagt niet alleen om technologie, maar juist ook om verbinding.

"Vanuit mijn traineeship bij de Patientenfederatie Nederland kwam ik in aanraking met het programma Vliegwiel. Wat mij meteen opviel, is hoe doelgericht én praktisch dit programma zich inzet voor het opschalen van digitale zorg. Tegelijkertijd bouwen we aan een breed netwerk, waarin we actief verbindingen leggen tussen mensen, ideeën en organisaties. Toen ik begin dit jaar de kans kreeg om me volledig in te zetten voor het Vliegwiel, hoefde ik niet lang na te denken. Inmiddels werk ik als projectleider aan de thema’s patiëntparticipatie & digitale inclusie en thuismonitoring. 

Digitale zorg biedt enorme kansen. Niet alleen voor zorgorganisaties, maar vooral ook voor patiënten. Het is mijn missie om ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk mensen kunnen meeprofiteren. Dat vraagt niet alleen om technologie, maar juist ook om verbinding: tussen patiënt en professional, tussen organisaties en initiatieven, tussen beleid en praktijk. 

Van idee tot patiënt 

Als we de zorg toekomstbestendig willen maken, moeten we in de hele keten samenwerken: van idee tot programmeur, van leverancier tot zorgorganisatie, van professional tot patiënt. Alleen samen kunnen we zorgen voor efficiënte, passende oplossingen die echt het verschil maken.  

Thuismonitoring is daar een goed voorbeeld van. Uit onderzoek dat we uitvoerden onder leden van het patiëntenpanel van de Patiëntenfederatie, blijkt dat 87% van de deelnemers thuismonitoring als positief ervaart. Bovendien leidt het vaak tot minder fysieke consulten. 

Patiënt: “Thuismonitoring scheelt mij en de arts tijd en het scheelt mij heen en weer reizen.” 

De inzichten uit dit onderzoek mocht ik presenteren aan ziekenhuizen tijdens een bijeenkomst van de NVZ (Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen) en in gesprekken met leveranciers en zorgverzekeraars. Die ontmoetingen zijn waardevol, omdat we zo partijen verbinden die elkaar anders misschien niet hadden ontmoet. 

Digitaal mee in de zorg 

Een mooi voorbeeld van verbinding in de praktijk is ons project ‘Digitaal mee in de zorg’, een samenwerking tussen het Vliegwiel en het CitrienfondsBinnen dit project komen mijn twee aandachtsgebieden samen: digitale inclusie en thuismonitoring. 

De projectleiders van het Citrienfonds onderzoeken hoe we mensen uit diverse doelgroepen beter kunnen betrekken bij digitale zorg. Denk aan mensen met een lage sociaal-economische status, beperkte digitale vaardigheden, een migratieachtergrond of ouderen boven de 75 jaar. Verbinding met de eindgebruiker staat hierin centraal. Wij dragen bij door het delen van onze Vliegwiel-methodiek*, door mee te denken over hoe resultaten een plek krijgen in de praktijk en door te helpen bij de werving voor co-creatiesessies. Zo bouwen we aan een zorgsysteem waarin iedereen mee kan doen. 

Waar mist de verbinding? Zie jij kansen? 

In mijn werk zie ik veel waardevolle initiatieven. Tegelijkertijd valt het me op dat we soms langs elkaar heen werken terwijl we dezelfde doelen nastreven. Zonde van de energie — en niet nodig. Daarom is het belangrijk dat we steeds opnieuw de verbinding zoeken: tussen organisaties, tussen beleid en uitvoering, en met de patiënten.  

Waar ben jij zelf mee bezig, en wie zou daarvan moeten weten? Wat zie je om je heen gebeuren in de zorg, dat beter op elkaar afgestemd kan worden? Laat je reactie achter onder deze blog. Wie weet ontstaan er vanuit dit gesprek weer nieuwe verbindingen — en maken we samen het verschil." 

*De methodiek gaat uit van zes principes waaronder een kort-cyclische aanpak waarbij er resultaatgericht en op basis van consent wordt gewerkt. Verschillende perspectieven worden meegenomen en praktijkervaringen opgehaald. 
Lees hier meer over deze werkgroepmethode

 

Lees ook de blogs van andere Vliegwielers!

Jaimy: ‘Alles wat we doen, draait om de patiënt’
Nicole: ‘Digitale zorg is cruciaal om huisartsenzorg toekomstbestendig te houden’
Marijn: 'Mijn eerste 100 dagen bij Vliegwiel'
Rawi: ‘Slimme zorg begint bij luisteren naar de patiënt’

Afbeeldingen

Bekijk ook

0  reacties

Leernetwerk Digitale Zorg is een initiatief van Vliegwiel, een programma van Patiëntenfederatie Nederland

Cookie-instellingen