Hybride zorg in de ggz: samen kansen verkennen

139 keer bekeken 0 reacties

Afgelopen week kwamen vertegenwoordigers van zes ggz-instellingen bij ons langs voor een werksessie. Samen doken we in hybride zorginnovaties die zich in andere zorgsectoren al hebben bewezen. De vraag die centraal stond was: wat kunnen we ermee in de ggz?

Steeds vaker zien we dat dit soort innovaties succesvol worden opgeschaald – maar meestal wel binnen de grenzen van één sector. De vraag is: wat kunnen we ermee in de ggz? Tijdens de werksessie onderzochten we welke kansen en uitdagingen er liggen om hybride zorgoplossingen ook in de ggz toe te passen.

Inspiratie uit andere sectoren

We trapten de sessie af met twee inspirerende voorbeelden van hybride zorgtoepassingen:

  1. Thuismonitoring bij mensen met verhoogd hart- en vaatrisico
    Marleen Ruijter en Saskia Schaapveld van het Deventer Ziekenhuis (Salland United) vertelden hoe thuismonitoring in de regio Salland wordt ingezet om mensen met een verhoogd cardiovasculair risico op afstand te begeleiden. Dat zorgt voor betere zelfzorg, minder fysieke afspraken en een snellere herkenning van verslechtering.
  2. Leefpatroonmonitoring voor alleenwonende ouderen
    Betsie van Gaal van HAN University of Applied Sciences nam ons mee in haar onderzoek naar hoe leefpatroonmonitoring kan helpen bij het op tijd signaleren van veranderingen in gedrag of zelfredzaamheid bij kwetsbare ouderen. Dankzij sensoren en slimme algoritmes kunnen kleine afwijkingen in het dagelijks ritme worden opgemerkt. Dat helpt om op tijd in te grijpen en maakt langer zelfstandig thuis wonen beter mogelijk.

Wat betekent dit voor de ggz?

Na de presentaties gingen de deelnemers in groepjes uiteen om te bespreken hoe deze technologieën toepasbaar kunnen zijn in de ggz. Drie vragen stonden centraal:

  • Welke soortgelijke innovaties zijn er al binnen de ggz?
  • Voor welke doelgroepen kunnen deze technologieën van meerwaarde zijn – en waarom?
  • Wat is er nodig om hiermee te starten in de praktijk?

werksessie ggz

Uit de gesprekken bleek dat er binnen de ggz al mooie initiatieven zijn, maar dat de implementatie en opschaling vaak nog achterblijven. Tegelijkertijd liggen er volop kansen. Vooral thuismonitoring werd genoemd als een kansrijke oplossing om ontregelingen eerder te signaleren en cliënten meer regie te geven over hun eigen herstel.

En nu verder

Hybride zorg biedt veel mogelijkheden voor de ggz. Maar het gaat niet alleen om het binnenhalen van nieuwe technologie. Ook het beter benutten en verankeren van bestaande innovaties kan veel opleveren. We denken als programma graag verder na over hoe we hier samen een passend vervolg aan kunnen geven.

Afbeeldingen

Bekijk ook

0  reacties

Leernetwerk Digitale Zorg is een initiatief van de Vliegwielcoalitie, een programma van Patiëntenfederatie Nederland

Cookie-instellingen