Om de zorg in Nederland toegankelijk en betaalbaar te houden, is een beweging ingezet naar passende zorg. In het Integraal Zorgakkoord (IZA) zijn afspraken gemaakt die hieraan bijdragen. Passende zorg is onder andere zorg waarbij patiënt/cliënt en zorgverlener samen beslissen. Dus ook over de inzet van digitale zorg. Met de subsidieregeling Implementatie- en opschalingscoaching Samen beslissen over Digitale Zorg stimuleren we het gesprek over de inzet van digitale- en of hybride zorg in de dagelijkse praktijk.
Ondersteuning bij samen beslissen over digitale zorg
In deze ronde is € 850.000,- beschikbaar. Je kunt maximaal € 20.000,- subsidie aanvragen en de looptijd van je project is maximaal 6 maanden.
Met deze subsidie huur je een externe implementatie- en opschalingscoach. De coach biedt ondersteuning bij procesveranderingen die het gesprek over de inzet van digitale zorg tussen patiënt/cliënt en zorgverlener stimuleren. Ook kan je een deel van de subsidie inzetten voor:
- Het deels vrijstellen van een eigen personeelslid. Dit personeelslid gaat samen met de coach aan de slag met de procesverandering binnen de organisatie.
- Het implementeren en opschalen van een digitale zorginnovatie. Voorwaarde is dat het samen beslissen hierbij voldoende aandacht krijgt (ten minste 60% van de projecttijd) en je dit ook daadwerkelijk implementeert.
Het doel van de subsidie
Het project moet bijdragen aan het versterken van het gezamenlijke beslissingsproces over de inzet van digitale zorg. Denk bijvoorbeeld aan het ontwikkelen van een strategie hoe je samen beslissen over digitale zorg beter kunt inzetten in de praktijk. Of het trainen en opleiden van zorgpersoneel binnen jouw organisatie.
Voor wie is de implementatie- en opschalingscoaching bedoeld?
- Een aanbieder van zorg en/of ondersteuning vallend onder de Wlz, Wmo 2015 en Zvw;
- Gemeenten;
- Gemeentelijke gezondheidsdiensten (GGD’en).
Lees meer op de website van Zorg voor innoveren.