De toolkit biedt zorgorganisaties concrete handvatten om leefpatroonmonitoring te implementeren, ondersteund door praktijkvoorbeelden en procesbeschrijvingen.
Ervaring uit de praktijk; Bram Kerkhoven, Carinova
Centraal stond in het webinar de presentatie van Bram Kerkhoven, projectleider zorginnovatie bij Carinova en lid van de werkgroep die de toolkit heeft ontwikkeld. Bram deelde waardevolle inzichten over het implementatieproces en benadrukte het belang van een zorgvuldige aanpak. Hij besprak hoe leefpatroonmonitoring kan bijdragen aan betere zorg en levenskwaliteit voor cliënten, en hoe het implementatieproces bij Carinova is verlopen.
Een van de tips die Bram gaf, ging over het omgaan met nachtelijke alarmen. Omdat er al een groot beroep gedaan wordt op de mantelzorg, is er bij Carinova voor gekozen om deze alarmen door het nachtzorgteam te laten opvolgen. Het nachtzorgteam rijdt indien nodig richting de client en de zorgcentrale zorgt dat de client in de tussentijd voldoende aandacht krijgt. Deze oplossing is in gezamenlijkheid met het team gekozen en wordt dus breed gedragen binnen de organisatie.
Belangrijke onderwerpen en tips
Naast de toelichting op de toolkit kwamen er verschillende relevante thema’s aan bod:
- STOZ-regeling: Leefpatroonmonitoring is opgenomen in het STOZ-overzicht, wat mogelijkheden biedt voor zorgorganisaties om gebruik te maken van deze regeling via de opschalingsroute. Het STOZ-overzicht maakt geen onderscheid in sectoren of leveranciers.
- Tips vanuit Vilans: Johan van der Leeuw, senior-adviseur innoveren en (proces)verbeteren bij Vilans, deelde enkele praktische tips om de implementatie van leefpatroonmonitoring soepeler te laten verlopen. Zijn belangrijkste advies was om enthousiastelingen binnen de organisatie te versterken, zodat zij als ambassadeurs kunnen fungeren voor nieuwe technologieën. Ook vertelde hij succesverhalen van een aantal organisaties die leefpatroonmonitoring voorwaardelijk hebben gesteld bij VPT-cliënten vallend onder zorgprofiel VV5, beschermd wonen met intensieve dementiezorg.
- Leergang: Vanuit het programma Waardigheid en trots voor de toekomst is er een leergang 'VPT in de wijk en inzet digitale zorg'. Deelname aan de leergang is kosteloos.
- Bekostiging: Leefpatroonmonitoring moet bij VPT cliënten, samen met andere technologieën, gefinancierd worden vanuit het dagtarief. Vilans adviseert een minimumbedrag van €50 per week per cliënt (VV 5) voor digitale zorg in brede zin, en een maximum van €125 per week. Dit bedrag blijkt uit business cases van andere zorgorganisaties voldoende te zijn.
Al met al was het een zeer waardevol webinar waarin zowel theorie als praktijk aan bod kwamen. Deelnemers kregen een goed beeld van wat er bij de implementatie van leefpatroonmonitoring komt kijken en hoe dit in hun eigen organisatie kan worden toegepast.
Meer weten?
Heb je het webinar gemist of wil je het nogmaals bekijken? De opname kun je terugvinden via de link: Webinar: Aan de Slag met Leefpatroonmonitoring in de Zorg | Leernetwerk Digitale Zorg
Wil je jouw ervaringen delen of heb je een vraag aan een van de sprekers? Praat dan verder via onze community Leefpatroonmonitoring op het Leernetwerk Digitale Zorg.