Dinsdagmiddag 24 september vond de online Meet-up plaats voor gevorderde implementaties van de medicatiedispenser, georganiseerd door Vliegwiel in samenwerking met diverse sprekers. Dit keer stond de samenwerking met de apothekers centraal en hoe dit kan bijdragen aan verdere opschaling van de medicijndispenser. Hierbij een korte terugblik op de sessie, inclusief enkele belangrijke inzichten.
De apotheek aan zet
We kwamen bijeen met een kleine groep ervaren projectleiders en adviseurs uit VVT- en GGZ-instellingen. De eerste spreker, Jacqueline Nusselder (Bestuurder van de Zorggroep van apotheken in Zuid-Oost Brabant & Business Adviseur farmacie bij Medido) , begon met een inspirerend verhaal over hoe de samenwerking tussen apothekers en wijkverpleegkundigen in haar regio al aanzienlijke successen heeft geboekt op het gebied van opschaling van medicatiedispensers (de presentatie is te vinden in de bijlage).
Jacqueline verduidelijkte hoe de betrokken partijen momenteel vaak nog los van elkaar opereren, waarbij het grootste deel van de werkzaamheden bij de wijkverpleging ligt. De rol van de apotheker beperkt zich voornamelijk tot de bezorging van medicijnrollen. Maar wat gebeurt er als de apothekers hun rol uitbreiden, denk hier aan;
- Apothekers nemen een deel van de werkzaamheden van de thuiszorg over, zoals het plaatsen van de medicijnrollen.
- Door vroegtijdige signalering van cliënten kan de medicijndispenser gezamenlijk door de apotheek en thuiszorg worden ingezet.
Zo verschuift de samenwerking van naast elkaar werken naar met elkaar werken.
Eerste resultaten uit de pilot
De eerste resultaten van de pilot werden gedeeld, waaronder:
- Een verdere daling van ca. 50 minuten in geplande thuiszorguren per cliënt per maand.
- Een significante afname van meldingen en ongeplande thuiszorguren.
- Minder vergeten medicatie en een verbetering van de therapietrouw.
- Betere samenwerking en kortere lijnen tussen thuiszorg en apotheek.
Er werd ook een helder overzicht gegeven van de procentuele groei in opschaling, de neveneffecten en het "win-win-win"-effect voor een sterkere samenwerking in de eerstelijnszorg (zie Jacqueline’s presentatie).
Ervaringen uit de praktijk
Daarna vertelde Carmen Roest (Businesspartner Zorg, Zuidzorg) over de kracht van intrinsieke motivatie bij patiënten en mantelzorgers, ondersteund door interessante praktijkvoorbeelden. Rowana Gommans (Adviseur Zorg en Technologie, Savant Zorg) bevestigde Jacqueline's verhaal en vulde het aan met haar eigen ervaringen en voorbeelden uit Carmen’s presentatie.
Aansluitend was er ruimte voor vragen, waarbij de deelnemers hun eigen uitdagingen deelden. De sprekers gaven hierop waardevolle antwoorden en praktische tips uit hun ervaring.
Tijdens de sessie werden concrete tips en voorbeelden genoemd op de volgende thema's:
- Wat zijn de voordelen wanneer apothekers zelf de medicatierollen in de dispensers plaatsen?
- Hoe kan signalering vanuit de apotheek bijdragen aan verdere opschaling?
- Hoe ondersteunt deze samenwerking de wijkverpleegkundige?
Meer weten?
Heb je het webinar gemist of wil je het nogmaals bekijken? De opname kun je terugvinden via de link: Online Meet-up | Opschaling van medicijndispensers door samenwerking met de apotheker | Leernetwerk Digitale Zorg
Wil je jouw ervaringen delen of heb je een vraag aan een van de sprekers? Reageer dan op dit bericht via de comments.