Terugblik met tips over de sessie Veranderkracht

Pasquelle van Ruiten 29-08-2024
269 keer bekeken 6 reacties

Afgelopen dinsdag vond de online inspiratiesessie over Veranderkracht plaats, die Vliegwiel organiseerde in samenwerking met het VerbeterLab. Hierbij een korte terugblik op de sessie met een paar handige tips en het boek "jij verandert in de zorg".

Herkenbare uitdagingen

We kwamen bijeen met een diverse groep van zo’n 60 projectleiders en adviseurs innovatie vanuit ziekenhuizen, ouderenzorginstellingen, gehandicaptenzorg, en revalidatie instellingen. Iedereen was wel op een manier betrokken bij het digitaliseren van zorgpaden of het implementeren van digitale zorg. Via een Miro bord gingen we met elkaar aan de slag, o.a. om zichtbaar te maken tegen welke uitdagingen we rondom Veranderkracht aanliepen. Wat bleek: we vonden veel gemeenschappelijke uitdagingen. Zo gaven meerdere deelnemers aan zich te herkennen in de volgende uitdaging:

  • Je collega’s willen graag met je meedenken, maar daarna hangt het alleen van jou af;
  • Je hebt ideeën en maakt collega’s enthousiast, maar je ziet het niet veranderen;
  • Je werkt aan moeilijke processen, waar meerdere disciplines een belang hebben. Je blijft maar in discussies hangen in plaats van aan de slag te kunnen gaan.

Veranderbereidheid vs. verandervermogen

We spraken een tijd over wat nu eigenlijk het verschil is tussen veranderbereidheid en verandervermogen. Weet jij het?

Veranderbereidheid is de wil om mee te werken aan aanpassingen en veranderingen binnen bijvoorbeeld een structuur, cultuur of werkwijze van een team of organisatie. De veranderbereidheid zul je eerst moeten creëren. Daarna kun je dit omzetten in verandervermogen: de capaciteit of vaardigheden van een persoon, team of organisatie om verandering effectief door te voeren. Deze vaardigheden heeft niet iedereen al in huis. Geef mensen daarom de kans en tijd om deze verandervaardigheden te leren.

Veranderen als bordspel

Daarna spraken we met elkaar hoe je het proces van veranderen kunt zien als een bordspel.

  • Je kunt het bordspel zien als metafoor voor je eigen proces als veranderaar: je wilt naar de finish maar je komt onderweg allerlei uitdagingen tegen, je belandt in de gevangenis of je moet een paar stappen terug. Er staan ook nog allerlei andere poppetjes op het bordspel die je soms nodig hebt voor iets of die je juist dwars kunnen zitten.
  • Je kunt ook het bordspel zien als het proces wat jouw collega’s moeten doorlopen om hun eigen veranderproces te doorlopen. En dat jij als spelleider ze moet begeleiden naar de finish, maar elk pionnetje komt zijn eigen uitdagingen tegen. En heeft dus ook zijn of haar eigen begeleiding nodig.

Wil je weten hoe jij van jouw collega een veranderaar maakt? Check dan het 5-stappenplan op pagina 8 van het boek van VerbeterLab 'Jij verbetert de zorg'

“Ons helpt het om steeds meer tijd en aandacht te hebben voor de vraag: wat verwachten we ervan (hypothese). Dit helpt in het gesprek, maar ook aan het einde van het proces. Wat heeft het opgeleverd? Dan kan het soms ook minder of niks opleveren, maar dan heb je wel met elkaar de reis gemaakt. En dat is ook wat waard.”

Tip van een deelnemer 

Ervaringen delen of vragen?

Wil je ook je ervaringen delen of heb je nog een vraag aan Marit Baaij of Wilma van het VerbeterLab? Reageer dan op dit bericht via de comments.

Afbeeldingen

Bekijk ook

0  reacties

Leernetwerk Digitale Zorg is een initiatief van de Vliegwielcoalitie, een programma van Patiëntenfederatie Nederland

Cookie-instellingen