Thuismonitoring voor COPD-patiënten
Patiënten komen nu nog steeds naar het ziekenhuis voor controleafspraken, maar tussentijdse extra controles worden op afstand gedaan. Dit is mogelijk omdat de app dreigende longaanvallen tijdig kan opmerken. Het doel is dat als de meeste patiënten de app gebruiken, de standaardcontroles uiteindelijk vervangen door thuismonitoring. Dan vindt alleen een afspraak plaats bij de arts of verpleegkundige als dit nodig is op basis van waardes in de app. Het doel is om het aantal patiënten dat gebruikmaakt van thuismonitoring te laten groeien naar circa 300.
Samenwerking Ikazia en Maasstad Ziekenhuis
Ikazia ziekenhuis doet het monitoren van deze patiënten niet alleen, maar samen met het Maasstad Ziekenhuis (Santeon Ziekenhuizen), dat is aangesloten bij Zorg bij Jou. De samenwerking met het Maasstad ziekenhuis verloopt erg goed, aldus Stephanie van der Klooster (longverpleegkundige). Verpleegkundigen van het Maasstad ziekenhuis monitoren óók patiënten van het Ikazia ziekenhuis. Beide ziekenhuizen kunnen de meetgegevens van de COPD-patiënten uit de monitoring zien en zo nodig ook een deel van het patiëntdossier. De monitoringsverpleegkundige heeft toegang tot de benodigde gegevens om een patiënt te kunnen beoordelen. En bij twijfel neemt het Maasstad ziekenhuis contact op met de verpleegkundige van het Ikazia ziekenhuis.
Laaggeletterdheid, taalbarrières en digitale vaardigheden
Het Ikazia Ziekenhuis is gevestigd in Rotterdam-Zuid, een gebied waar veel mensen wonen die laaggeletterd zijn, een taalbarrière hebben en/of lage digitale vaardigheden hebben. Dit vraagt om een andere aanpak. Gelukkig geeft het ziekenhuis de zorgverleners goede ondersteuning hierbij. Zo krijgen zorgverleners scholing vanuit Pharos en loopt er een pilot vanuit de gemeente rondom de aanpak van laaggeletterdheid. Ook zijn er op alle poli's vertaalapparaatjes beschikbaar om de taalbarrière te doorbreken en wordt informatie visueel gemaakt waar mogelijk. Daarnaast wordt benadrukt dat het ook belangrijk is om aandacht te hebben voor preventie en leefstijl, bijvoorbeeld via beweegeducatie. Zo zijn er verschillende initiatieven vanuit het ziekenhuis opgezet, bijvoorbeeld een wandelgroep om de conditie van COPD-patiënten te verbeteren. Zodat er uiteindelijk minder medicijnen nodig zijn.
Meerwaarde thuismonitoring
Stephanie geeft aan dat sommige patiënten vooraf bang zijn dat ze de arts of verpleegkundige door thuismonitoring niet meer zien, maar veel patiënten voelen zich door thuismonitoring juist meer gezien en ervaren een groter gevoel van veiligheid en eigen regie.
Meepraten over thuismonitoring?
Wil je meepraten over thuismonitoring? Word lid van de community. Met een account kun je na inloggen reageren onder nieuwsberichten of op het forum thuismonitoring.