Met deze implementatiekaart bieden we samen met de Federatie Medisch Specialisten, de Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose, de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen en patiëntenorganisaties handvatten voor het implementeren van telemonitoring (thuismonitoring) voor COPD-patiënten in ziekenhuizen.
Aandachtspunten en tips
Op de implementatiekaart staan aandachtspunten en tips voor de organisatie van telemonitoring in het ziekenhuis. Denk aan de benodigde ict-voorzieningen, financiering en de tijdsinvestering voor implementatie en patiëntcontact. In deze nieuwe versie lichten we toe hoe ziekenhuizen gebruik kunnen maken van de facultatieve prestatie Telemonitoring COPD, om deze manier van zorg te bekostigen. Ook verwijzen we naar een handreiking over het betrekken van patiënten bij het inrichten en aanbieden van thuismonitoring. Tot slot geven we concrete handvatten voor omgang met de juridische eisen en aansprakelijkheidsrisico’s bij thuismonitoring.
Voordelen thuismonitoring
De inzet van thuismonitoring kan leiden tot minder fysieke polikliniekbezoeken. Ook heeft onderzoek aangetoond dat thuismonitoring leidt tot een verbetering van de kwaliteit van leven en minder ziekenhuisopnames. Daarbij krijgen patiënten meer inzicht in en eigen regie op hun ziekte en kunnen zij de behandeling zelf bijsturen, ondersteund door de applicatie.