Zorgvernieuwer in the spotlight: Peter Hendrikx (Omring)

Saskia Littooij 22-05-2024
40 keer bekeken 0 reacties

In deze rubriek stellen we elke keer een andere zorginnovatieprofessional aan je voor. Ieder van hen deelt waardevolle geleerde lessen én relevante tips om de implementatie van digitale zorgtoepassingen verder te brengen. Dit keer aan het woord: Peter Hendrikx, iNurse bij Omring.

Peter werkt sinds 2012 bij Omring. De eerste 5 jaar als verpleegkundige in het hospice in Den Helder. Daarna stapte Peter even over naar de thuiszorg en sinds 6 jaar is Peter actief als iNurse, waar hij zich bezighoudt met de implementatie en borging van zorginnovatie.

Peter, je bent betrokken bij de implementatie van verschillende zorgtechnologieën bij Omring. Van welke zorginnovaties maken jullie gebruik? En waarom hebben jullie voor deze toepassing(en) gekozen?

“We zijn bij Omring onder andere met VR-brillen aan de slag gegaan. En dan met name met VR-brillen bij wondzorg. Het klinkt misschien futuristisch, maar het mooie aan zo’n bril is dat de patiënt écht even in een andere wereld stapt. De afleiding van de bril zorgt ervoor dat de wonden van patiënten makkelijker en met minder pijn verzorgd kunnen worden,” vertelt Peter. Hij vervolgt: “Wij hebben voor een VR-bril gekozen waarbij (bijna) alles vanzelf gaat. Als je ‘m start, dan toont het apparaat vanzelf het juiste scherm. Erg handig en gemakkelijk in gebruik voor de thuiszorg!”

"Het klinkt futuristisch, maar het mooie aan zo’n bril is dat de patiënt écht even in een andere wereld stapt."

Hoe zijn jullie te werk gegaan bij de implementatie van de VR-bril voor wondzorg?

“In dit geval kwam de vraag vanuit een cliënt die net uit het ziekenhuis kwam. Hij vertelde dat hij de VR-bril in het ziekenhuis had ervaren en daar heel goede ervaringen mee had. Toevallig had Omring nog twee VR-brillen liggen en toen dachten we: waarom zouden wij dat niet ook proberen? Zo zijn we stap voor stap gaan implementeren en proberen,” vertelt Peter.

Annemiek Groot-Hin, verpleegkundige bij Omringlocatie Het Baken in Hoorn, vertelt daarover: “We zetten de bril op en geven de cliënt even de gelegenheid om in de film te komen. Bijvoorbeeld een film over leeuwen in Zuid-Afrika. De cliënt ziet de leeuwen langs lopen en door de bril ervaart de cliënt de film alsof hij er zelf onderdeel van uitmaakt. Ondertussen beginnen wij alvast voorzichtig met het verband loshalen voor we met de pijnlijke handelingen aan de slag gaan. Tegen de tijd dat we daaraantoe zijn, zit de cliënt vaak al zo in de film, dat hij nauwelijks nog ervaart wat wij aan het doen zijn.”

Bij de ene cliënt werkt het beter dan bij de andere. Zo was er ook een cliënt die zich niet kon overgeven aan de VR-bril. “Het zal per cliënt getest moeten worden of het werkt of niet. Maar áls het werkt, is het zowel voor de cliënt als voor ons een heel fijne methode,” vertelt Annemiek.

Alle ervaringen met nieuwe zorgtechnologiëen delen we onderling, bijvoorbeeld via het Omring blad Thuis. Daarnaast delen we informatie door elkaar op te zoeken via WhatsApp groepen.

Willen jullie de VR-bril blijven gebruiken? En zo ja, hoe gaan jullie de opgedane kennis en ervaringen borgen in de organisatie?

“We willen de bril zeker blijven gebruiken en we willen verder verkennen of de bril nog voor een ander doel kan worden ingezet. Maar ik moet eerlijk zeggen dat het borgen van dit soort hulpmiddelen lastig is. In dit geval zou de VR-bril bij de uitrusting van de wondverpleegkundige toegevoegd kunnen worden.

"Wanneer de behoefte voor een zorginnovatie uit het veld komt, gaat het implementeren veel makkelijker."

Welke geleerde les(sen) wil je anderen meegeven bij het implementeren van vernieuwende zorgtoepassingen?

“Het is goed om klein te beginnen. Daarnaast is het goed om met zorgmedewerkers en cliënten in gesprek te gaan. Waar hebben zij behoefte aan? Als een zorgmedewerker of cliënt zélf met een voorstel komt voor een bepaalde zorginnovatie, dan gaat het implementeren veel makkelijker. De vraag komt dan gewoon uit het veld.”

Over Peter Hendrikx

Als iNurse bij Omring, houdt Peter Hendrikx zich bezig met de implementatie van diverse zorgtechnologieën. Het mooiste aan zijn werk vindt hij de veelzijdigheid van zijn rol. Ook het verbeteren van de zorg door middel van innovaties ziet Peter als erg waardevol.

Afbeeldingen

Bekijk ook

0  reacties

Leernetwerk Digitale Zorg is een initiatief van de Vliegwielcoalitie, een programma van Patiëntenfederatie Nederland

Cookie-instellingen