Zorg of wens? FreeStyle Libre in de thuiszorg

Frederique Nagtegaal 21-12-2022
27 keer bekeken 0 reacties

In september vond een interessante meet-up plaats over de inzet van de FreeStyle Libre (FSL) in de wijkverpleging. De FreeStyle Libre is een toepassing die al veel wordt ingezet bij mensen met diabetes om continu de bloedglucosewaarden te meten. Hierdoor is vingerprikken niet meer nodig.

Voor de thuiszorg kan de inzet van een FreeStyle Libre bijdragen aan arbeidsbesparing indien thuiszorgteams niet meer 3 tot 4 keer per dag langs hoeven te komen voor een vingerprik. Maar kan de FreeStyle Libre ook in de thuiszorg worden ingezet? Hoe werkt dat dan? en; Welke risico’s brengt dat met zich mee. In dit verslag blikken we terug op deze meet-up en delen we de belangrijkste inzichten. 

Ervaringen in de wijkverpleging 

Een aantal deelnemers gaven aan al eerste ervaringen te hebben met de inzet van de FSL. Het gaat vooral nog om kleine aantallen cliënten. Bij BrabantZorg is in coronatijd een pilot gedaan met de inzet van de FSL bij tien cliënten in de wijkverpleging. Ook TWB heeft de afgelopen twee jaar ervaring opgedaan met hetzelfde aantal cliënten in de wijkverpleging. Bij beide organisaties werkt de wijkverpleegkundige in het zorgproces nauw samen met de diabetesverpleegkundige bij de indicatie en inzet van de FSL. Bij beide organisaties zijn er afspraken gemaakt met de zorgverzekeraar over (project)financiering. Bij BrabantZorg bleek op het gebied van doelmatigheid nog veel variatie tussen cliënten. TWB gaf aan dat het omslagpunt voor kostenreductie al ligt bij vier prikmomenten per twee weken.

Beperkingen van een consumentenproduct

De FreeStyle Libre is als consumentenproduct op de markt gezet. Voor de inzet vanuit de zorg brengt dit beperkingen met zich mee. Vooral technische knelpunten zijn benoemd en besproken tijdens de meet-up. Zo worden veel technische knelpunten genoemd als het ontbreken van een koppeling met het ECD, het maken van accounts voor cliënten, het op afstand aflezen van data bij meerdere cliënten, het niet werken van de reader of kunnen koppelen, voldoen aan privacywetgeving. 

In de discussie ontstaat een gesprek over de wenselijkheid om dit proces als zorgorganisatie over te nemen. Wie is er verantwoordelijk voor het aflezen van de data? Laat je dit bij de cliënt zelf eventueel samen met de mantelzorger? Vanuit TWB is er gekozen om de data niet af te lezen en de reader en sensor aan de cliënt te geven. Er worden geen gegevens in het ECD geplaatst. Indien het nodig is om gegevens te delen worden er foto’s gemaakt en op dezelfde wijze gedeeld als nu bij de vingerprikmethode. BrabantZorg kiest ervoor om wel actief te monitoren en de waarden 1x per dag af te lezen en in het ECD te noteren.

Samen optrekken is waardevol

Hoewel er geen discussie is over de meerwaarde van de FSL voor de cliënt, zijn er nog veel vragen over de rol van de wijkverpleging hierin. Het is complexer dan gedacht en niet alle knelpunten zijn vanuit de zorgorganisatie op te lossen. Deelnemers geven aan graag samen op te trekken om verder te verkennen wat er nodig is om de FSL in te kunnen zetten vanuit een zorgorganisatie. De uitkomsten van deze verkenning kunnen ook interessant zijn voor de inzet van andere consumententechnologie in de zorg. Samen met de betrokken SET-up deelnemers zullen we verkennen op welke wijze een gezamenlijk vervolg kan worden gegeven. 

Afbeeldingen

Bekijk ook

0  reacties

Leernetwerk Digitale Zorg is een initiatief van de Vliegwielcoalitie, een programma van Patiëntenfederatie Nederland

Cookie-instellingen