Podcast #zokanhetook

65 keer bekeken 0 reacties

Deze podcast van de Vliegwielcoalitie is speciaal voor verpleegkundigen die meer willen weten over digitale zorg. Vliegwiel informeert en maakt je enthousiast over digitale hulpmiddelen. Benieuwd? Lees meer of luister naar het eerlijke gesprek!

Vliegwiel sprak met tientallen innovatiemanagers, verpleegkundigen, leveranciers, patiëntenverenigingen, zorgverzekeraars, bestuurders en beleidsmakers. ​Centrale vragen in die gesprekken waren: waarom kunnen nog niet alle cliënten en patiënten gebruikmaken van digitale hulpmiddelen als zij dat wel willen? En wat kunnen we doen om dit te versnellen?​​

Opschalingsvraag is ingewikkeld

De uitkomsten van deze gesprekken maken duidelijk dat de opschalingsvraag ingewikkeld is, maar het heeft ook inzicht gegeven aan welke knoppen we kunnen en moeten draaien om op te schalen. Eén van de oplossingen die uit onze gesprekken naar voren is gekomen, is om verpleegkundigen meer te informeren en enthousiasmeren over digitale hulpmiddelen. Maar hoe doe je dat dan, zonder belerend over te komen?

Het eerlijke gesprek

Daarom zijn we gestart met deze podcastserie #Zokanhetook. Waarin we vooral het eerlijke gesprek willen voeren over digitale hulpmiddelen en de veranderingen die dit met zich meebrengt. Want twijfels hebben mag. Of je nog niet helemaal comfortabel voelen met techniek is oké.

Website zokanhetook.nl

Wil je jouw cliënten en patiënten breder informeren over digitale hulpmiddelen? Bekijk dan eens samen de website: Zokanhetook.nl. Ook vind je hier een handige toolkit die je kunt gebruiken om je cliënten en patiënten meer zelfredzaam te maken. Want zo kan het ook!

Afleveringen

De podcast #zokanhetook op Spotify bevat de volgende afleveringen:

  • Zeggenschap en digitale zorg voor houdbare zorg - met Tommie Niessen (bekend van Tommie in de zorg).
    Wist je dat 80% van de zorgprofessionals het huidige werk niet meer volhoudt? Dat is de uitkomst van een peiling in de zorgcommunity van Tommie in de zorg. Een schrikbarend hoog aantal, of misschien ook niet? Wat kunnen we doen om deze ontevredenheid weer om te buigen in passie voor het vak?

    In deze zesde aflevering van de podcast #zokanhetook praten we met Tommie Niessen, beter bekend als Tommie in de zorg. We hebben het over gewoon je mening geven. Over zeggenschap en zelf op te durven staan. Want ergens op blijven wachten, is geen optie meer. En we praten met hem over houdbare zorg door de inzet van digitale zorg.

  • Vertrouwen en menselijkheid terug in de zorg - met Jennifer Bergkamp.
    In alweer de vijfde aflevering van de podcast #zokanhetook spreken we met Jennifer Bergkamp, verpleegkundige bij Buurtzorg Nederland. Inderdaad, die bevlogen en kritische verpleegkundige die je kent van het tv-programma Op1, haar kritische artikelen of haar prachtige boek Lofzang.

    We spreken met haar over menselijkheid terugbrengen in de zorg en het vertrouwen in de zorgprofessional. Maar natuurlijk ook over haar visie op de inzet van digitale hulpmiddelen voor toekomstbestendige zorg.
    Rectificatie: In de podcast noemt Jennifer dat er 128 miljoen euro op de plank is blijven liggen voor de wijkverpleging. Dit gaat echter om een bedrag van 812 miljoen euro en Jennifer verwijst hierbij naar deze analyse van Zorgvisie.

  • Hulp voor cliënt en patiënt bij digitale zorg.
    Wat heb je eigenlijk nodig om goed om te kunnen gaan met digitale middelen? Gaat het om vaardigheden, of steekt er eigenlijk veel meer achter? En hoe werkt de ondersteuning van de Helpdesk Digitale Zorg eigenlijk voor verpleegkundigen thuis of aan het bed? Dit bespreken wij met Merlijne en Emmy van de Helpdesk Digitale Zorg in deze 4e aflevering van de podcast #zokanhetook. Merlijne is de oprichter van de helpdesk, en Emmy is medewerker op de servicedesk.
    Niet iedereen kan altijd meekomen met digitalisering. Wil je meer digitale zorg inzetten? Dan moet je dus ook goed nadenken over de toegankelijkheid van deze zorg voor je cliënten en patiënten. Want het kán en mág niet zo zijn, dat je bent aangewezen op fysieke zorg als je minder goed overweg kunt met digitale zorg. Kort overleggen met je arts is in sommige gevallen een stuk prettiger via beeldbellen. Ook al is het soms fysiek echt prettiger of noodzakelijk.

  • In de ban van digitale zorg in het verpleeghuis.
    Voor de inzet van digitale hulpmiddelen in de thuiszorg is het belangrijk om mantelzorgers en naasten goed te informeren. Hoe neem je hen mee in deze ontwikkelingen? Wat is belangrijk voor hen? En wat is ervoor nodig om het vertrouwen van collega’s en mantelzorgers te krijgen? Hoe word je eigenlijk ook zo’n ‘digitale zorg-enthousiasteling’? In de derde aflevering van de podcast #zokanhetook beantwoorden we al deze vragen! Luister naar ‘In de ban van digitale zorg in het verpleeghuis’.
    Monique, teamcoach bij Omring en van huis uit verzorgende IG, neemt ons mee in de ontwikkelingen op het gebied van digitale zorg in het verpleeghuis. De inzet van slimme hulpmiddelen in de verpleeghuiszorg is bijna onmisbaar. Zeker vanwege de ontwikkelingen in de regio op het gebied van arbeidsmarktkrapte én een enorme vergrijzingsgolf. En dus praten we over slimme producten die laten zien wanneer iemand rustig slaapt, of juist uit bed is. Of wie verschoond moet worden. Digitale hulpmiddelen die meer keuze creëren in digitale spelletjes en belevingen, of juist een hulpmiddel om bewoners meer rust en comfort te bieden.

  • Dragen digitale hulpmiddelen bij aan aandacht voor de patiënt en cliënt?
    In deze tweede aflevering van de podcast #zokanhetook onderzoeken we de vraag: dragen digitale hulpmiddelen bij aan aandacht voor de patiënt? We zijn hiervoor te gast bij Isala ziekenhuizen en gaan in gesprek met verpleegkundige Lidewij en projectmanager Bertine over hoe je als zorgprofessional omgaat met de doorlopende veranderingen in de zorg.
    Hoe maak je je die nieuwe wereld van digitale hulpmiddelen eigen als verpleegkundige? Hoe zorg je dat digitale hulpmiddelen er niet bij komen, maar ook daadwerkelijk leiden tot slimmere zorg? En ook; hoe houden we het leuk? Luister weer naar het eerlijke verhaal met een antwoord op de vraag: dragen digitale hulpmiddelen bij aan aandacht voor de patiënt?

  • De zin en onzin van digitale hulpmiddelen in de thuiszorg.
    In de eerste aflevering van de nieuwe podcast #zokanhetook, hebben we het over de zin en onzin van digitale hulpmiddelen in de thuiszorg. Aan tafel zitten Lisa en Esmee, beiden coördinerend wijkverpleegkundige bij Carinova. Zij hebben ervaring met de inzet van digitale hulpmiddelen in de thuiszorg en we zijn heel benieuwd naar hun ervaringen. 
    Zijn zij enthousiast over digitale hulpmiddelen en waarom wel of niet? Wat zijn de uitdagingen of weerstanden waarmee ze geconfronteerd worden? En worden cliënten nu blij van digitale hulpmiddelen of niet? Luister naar het eerlijke verhaal van Lisa en Esmee.

Afbeeldingen

Bekijk ook

0  reacties

Leernetwerk Digitale Zorg is een initiatief van de Vliegwielcoalitie, een programma van Patiëntenfederatie Nederland

Cookie-instellingen